Grupa cu predare in limba germana

Gradinita Mami si Tati este o institutie de invatamant prescolar privat in cadrul careia functioneaza trei grupe de copii ce invata limba germana la nivel matern.

Obiectivul principal: insusirea de catre cei mici a limbii lui Goethe si a elementelor specifice de cultura germana.

Baza de lucru: “Educatia in limba germana la nivel prescolar” – programa aprobata de MEC inca din anul 1999, intocmita la Sibiu sub conducerea unui coordonator din Germania pentru invatamantul prescolar in limba germana din Romania, in colaborare cu Institutul pentru Relatii cu Strainatatea de la Stuttgart – Germania, dar si cu aprobarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Autori: cadre didactice cu experienta in invatamantul prescolar cu predare exclusiva in limba germana, din Medias, Sighisoara, Sibiu, Brasov, Timisoara, Cisnadie.

Temele de studiu: alese si aplicate astfel incat sa corespunda nivelului psihologic si capacitatii de invatare ale prescolarului, stimuland interesul, creativitatea si fantezia acestuia.

Mijloacele de invatare: Utilizarea unui limbaj si a unui vocabular adecvat varstei; conversatia sustinuta in limba germana prin folosirea unor structuri lingvistice potrivite (intonatie corecta, exercitii fonetice), citirea, povestirea si relatarea de intamplari corespunzatoare universului copilariei.

Scopul acestor mijloace: atingerea unui nivel ridicat de comunicare, scris si citit in limba germana, astfel incat prescolarul sa poata fi capabil de promovarea testului de limba necesar inscrierii la Colegiul German Goethe.

Structura grupelor:
– grupa mica: 2,8- 4 ani;
– grupa mijlocie: 4-5 ani;
– grupa mare: 5-6 ani.

Nr copii in grupa: 10-12.

Personal didactic: Instruirea copiilor este asigurata de 3 cadre didactice vorbitoare nativ ale limbii germane, inzestrate cu daruire, pasiune si multa dragoste pentru copii.

Program/orar: cuprinde defalcat saptamanal, in intervalul orar zilnic 8:30 – 18:00: elemente de educatia limbajului (oral – vocabular, exprimare, conversatie, povestiri si basme dar si scris – elemente grafice, litere preponderente si cuvinte fonetice usoare), educatie pentru stiinta ( elemente matematice, cunoasterea mediului inconjurator – botanica, zoologie, corp uman, geografie, experimente), educatie estetica (desen, pictura, bricolaj si modelare), educatie muzicala ( cantec, instrumente musicales), educatie psiho-motorie ( stimulare a concentratiei, sport de interior si in aer liber), educatie moral-civica (comportament si disciplina de grup, relatia cu ceilalti semeni, cunoasterea si  intelegerea obiceiurilor, datinilor si sarbatorilor specifice poporului german), educatie artistica (elemente de dans si teatru).

Pentru consolidarea cunostintelor de limba germana, pe langa procesul educativ propriu-zis si cel auxiliar (servirea mesei, joc liber si relaxare), se organizeaza excursii tematice si tabere in medii unde copiilor li se vorbeste doar in limba germana.